Calendari gastronòmic
Recull dels plats populars a Mallorca segons les èpoques de l’any, normalment en festes assenyalades.
Hivern
Nadal
El dolç típic de les festes de Nadal és el torró. El torró fluix se sol preparar amb antelació, perquè tengui temps de reposar. Com en molts altres casos, se relaciona amb alguna festivitat religiosa, i en aquest cas se diu que s’ha de fer per Santa Catalina (el 25 de novembre). Altres tipus de torró com les coques no cal fer-les amb tanta previsió.
Un altre dels plats típics d’aquestes festes és el farciment, que es prepara amb el camaiot de les matances.
3 de febrer (Sant Blai)
Per Sant Blai se solen fer senyorets, que es duen a beneir a l’esglèsia normalment a missa primera. Teniu els senyorets tradicionals i els senyorets sense saïm. A part de per Sant Blai se’n fan també la resta de l’any.
Carnestoltes
Els anomenats “darrers dies”, abans de començar la quaresma, se sol fer la greixonera de porc, la greixonera de brossat, l’ensaïmada de tallades, …
Primavera
Pasqua
Pasqua, ja dins la primavera, és temps de panades (si en voleu menjar el divendres sant, que siguin panades de peix, per no menjar carn), freixura (els vegetarians tenen l’opció de la freixura només de verdura, també anomenada freixura de la terra) i dolços com els robiols (que típicament es fan emprant saïm, però podeu trobar també versions més lleugeres de robiols sense saïm). Podeu farcir els robiols del que més vos agradi: brossat, confitura, monei, ametlla, flam, … o fins i tot crema de cacau.
Sant Marc (25 d’abril)
El dia de Sant Marc és tradició menjar caragols, que, segons diuen, curen del reuma.
Final de primavera
A finals de maig / principis de juliol s’aprofita que hi ha moltes herbes aromàtiques per preparar les herbes dolces, que poden durar uns anys ben tapades. Se solen beure després de les menjades, amb gel perquè siguin ben fresques.
Estiu
Són típics de l’estiu els sopars de trempó acompanyats amb un bon pa mallorquí.
També és el temps de preparar gelats de tota casta: d’avellana, de crema de cacau, de fruita i iogurt, de llimona, granissat de fruita, …
El mes d’agost – setembre, quan tengueu figues, aprofitau-les per a la coca de ceba amb figues o la quiche de gorgonzola amb figues. Si així i tot encara vos ne sobren, no les tireu, i feis-ne confitura. Les que hagin caigut en terra i s’hagin assecat les podeu encistar dins pots de vidre per tenir figues seques tot l’any.
Quan ve la calor també són típiques cremes fredes com el gazpacho o el salmorejo.
Tardor
A final d’estiu ja n’hi comença a haver, però és a la tardor quan es sol pescar més la llampuga, que a Mallorca se sol preparar amb prebes (llampuga amb prebes).
Una de les fruites d’aquesta temporada és el codony, que s’ha de menjar cuit. Una manera de preparar-lo, la més habitual, és fer el codonyat, que pot durar uns quants mesos dins la gelera (hi ha l’opció de preparar-ho sense sucre).
Dia de les Verges
Aquest dia (21 d’octubre) i el vespre abans és típic celebrar-ho menjant bunyols. Si no teniu temps de fer-ne sempre podeu anar a una de les bunyoleres que solen fer-ne aquesta temporada.
Tots Sants
Per Tots Sants (1 de novembre) els/les padrins/es joves solien regalar un rosari al fillol/a. Encara se’n veuen a alguns forns o pastisseries, fets de llepolies, panetets de rosari i una patena grossa a la part central.