Bunyols

Bunyols

Els bunyols se solen fer a la tardor-hivern. A mi en particular no m'agraden freds, han de ser "fets i menjats", calents i encara cruixents. Un dia molt assenyalat per menjar-ne és la nit i el dia de les Verges, dia 21 d'octubre.
Plat Galletes, magdalenes i altres dolços
Tipus Cuina mallorquina, Vegetariana
Temps prep. 25 minuts
Temps cocció 50 minuts
Tovat 1 hora 30 minuts
Temps total 2 hores 45 minuts
Quantitat 12 persones

Ingredients

 • 1 i 1/4 kg patates pelades (o mesclades amb monei, o només monei, blanc o vermell)
 • 1 kg farina normal
 • 3 ous
 • 25 g llevadura premsada
 • un polset sal
 • 2-3 l oli d'oliva suau (per fregir els bunyols)
 • sucre o mel (per mullar-los)

Instruccions

 • Vos heu de posar amb temps a preparar la pasta, perquè necessita per una part refredar les patates bullides i per l'altra tovar. Pelau les patates, netejau i tallau en daus. Bulliu amb aigua just que les tapi fins que siguin ben cuites (uns 10-15 minuts).
 • En ésser cuites les patates, encara calentes, és hora de passar-les pel turmis. Llevau primer quasi tota l'aigua, però l'heu de guardar per si després la pasta és massa espessa. N'heu de deixar una mica amb les patates perquè siguin més bones de triturar. Passau-les per la batedora, que no quedin grums i deixau refredar.
 • Trencau els ous dins un plat i bateu amb una forqueta. Incorporau-los a la patata i mesclau bé. Llavors heu de disoldre la llevadura dins mig tassonet d'aigua (de la que heu reservat de les patates bullides) i mesclar-la amb la pasta (si la patata era encara molt calenta, millor que la mescleu primer amb una part de farina per refredar-la, no sigui cosa que "escaldi" la llevadura i no tovi). Finalment, posau la sal i anau afegint la farina i mesclant bé amb les mans i "atupant-la" de tant en tant. La pasta ha de quedar una mica aferradissa, així que podeu afegir aigua de la guardada si queda massa espessa.
 • Quan la pasta ja estigui pastada, banyau-vos una mica les mans amb aigua de la sobrant de les patates i allisau una mica la superfície. Deixau tovar dins un ribellet de plàstic tapat amb un pedaç. No la toveu dins un ribell de test perquè li costa més. Necessita entre 1h i 1h i mitja, aproximadament, depèn de la calor que faci.
 • Quan hagi tovat, procurau tenir una pella amb l'oli ja ben calent, i així els bunyols es couen aviat i no agafen tant d'oli. Agafau la pasta amb la mà esquerra i estrenyeu, mentre que amb la dreta, banyada en aigua amb sal perquè no s'aferri, agafau la pasta i l'amollau dins la pella, fent-li el forat. Quan siguin cuits per un costat girau-los i que es facin per l'altre. Anau-los posant dins un plat gros, i millor si a baix hi col·locau un platet petit girat perquè l'oli vagi caient a baix.
 • Menjau-los calents (hi ha gent que li agraden més freds), mullats en sucre o mel.

Video

Notes

Amb aquesta recepta en surten dos plats ben plens, suficients per una dotzena de persones menjar-ne a voler.
Hi ha moltes receptes de bunyols. N'hi ha que no duen ous, o n'hi ha que substitueixen una part de patata per monei, o fins i tot només amb moneis, blancs o vermells, que també surten ben bons.
Si vos sobra pasta o no la voleu fer tota, la podeu guardar dins la gelera fins l'endemà. Llavors bastarà treure-la, repastar una mica i deixar tovar de nou.
Podeu veure un vídeo de com fer els bunyols a Youtube (https://youtu.be/GY1M23eEAZo).