Ensaïmada
Ensaïmada
Sens dubte el dolç més famós de la reposteria mallorquina, i també el més difícil de trobar el punt. Pot semblar molt complicat a l'hora d'estirar la pasta (consultau el video), però quasi ho és més calcular bé el temps de tovar. Cadascú té els seus enginys per tovar la pasta, però el més original és posar-la dins el maleter del cotxe amb el cotxe al sol.
Quantitat 1 ensaïmada
Ingredients
- 3 ous
- 2 tassons aigua de 70 g cada un
- 200 g sucre
- 40 g llevadura premsada
- 600 g farina de força (aproximadament)
- 30 g oli d'oliva suau
- 130 g saïm
- oli (per untar la taula on s'estira)
- sucre en pols (per espolvorejar al final)
Instruccions
- Trencau els ous dins el ribellet on pastareu l'ensaïmada i remenau bé.
- Encalentiu un tassonet d'aigua d'uns 70 g i emprau-ho per fondre-hi el sucre. Abocau-ho dins el ribellet amb els ous i mesclau.
- Foneu la llevadura emprant l'altre tassonet d'aigua, que ha de ser teba, i afegiu al ribellet.
- Anau afegint la farina poc a poc i mesclant. Ha de quedar una pasta clareta, però s'hi pot posar una cullerada més de farina si ho és massa.
- Una vegada que ja està ben mesclada, anau pastant amb les mans i tirant oli perquè no s'aferri (no massa, fins a 30 g). "Tirau" la pasta unes quantes vegades dins el ribellet on pastau, recolliu i tornau a tirar. Antigament deien que s'havia de fer fins que s'entrava en suor.
- Treis la pasta, posau-la damunt d'una taula untada amb una mica d'oli i "tupau-la" amb un corró (també untat amb una mica d'oli, perquè no s'aferri) unes quantes vegades.
- Deixau la pasta ben tapada perquè tovi, normalment mig dia. La podeu guardar dins el forn apagat, perquè no li pegui l'aire.
- En haver tovat, untau una taula amb oli. Agafau la meitat de la pasta i aplanau-la primer amb un aprimador i després estirau-la amb les mans, passant les mans per davall, fins que és quasi transparent (veieu el video).
- Remenau bé el saïm, que sigui fluix (no el poseu al foc, que no ha d'estar fus). Untau la pasta amb la meitat del saïm.
- Anau enrotllant la pasta. Així com es va enrotllant es pot anar estirant la part d'enmig si encara era massa gruixada. Reservau aquest cordell i feis-ne un altre amb l'altre meitat de la pasta, seguint el mateix procediment.
- Preparau una llauna d'uns 40 cm de diàmetre i posau-hi un paper de forn damunt. Trenau els dos cordells entre sí i col·locau damunt de la llauna, donant-li la forma d'ensaïmada. Començau per enmig i anau rodant cap a fora en sentit de les agulles del rellotge, deixant espai perquè ha de tornar a tovar.
- Deixau tovar de nou fins que ocupi tota la llauna, potser mig dia més.
- Posau al forn ja calent a 180º uns 25-30 minuts, amb una palangana d'aigua davall, perquè no se sequi massa. Treis del forn i deixau refredar (millor si la tapau amb una ribella de plàstic o similar, que no se sequi).
- En ésser freda, i just abans de servir, ensucrau amb el sucre en pols.
Video
Notes
Procurau que ingredients com els ous, la farina o el saïm estiguin a temperatura ambient, no de gelera.
El més complicat de l’ensaïmada és el tou, que no se sap mai quin temps necessitarà. A l’hivern es pot tapar amb una cubeta de plàstic, i aquesta amb una manta i posar davall les faldes d’una camilla. També es pot posar el forn a 50º i en agafar aquesta temperatura, apagar el forn i posar a dins l’ensaïmada perquè arranqui el tou (tant quan ha de tovar la pasta com l’ensaïmada ja estirada). Així, en 3-4 hores sol haver tovat.
Si la pasta hagués tovat massa però la voleu estirar més tard, la podeu tornar a pastar una mica i deixar tovar de nou.
Si en lloc d’una única ensaïmada en voleu fer de petites, en tenir la pasta tovada feis-ne 6 bolles. D’una en una, estirau-les damunt d’una taula untada amb oli, untau la pasta amb el saïm, enrotllau i posau damunt d’una llauna donant la forma d’ensaïmada. Deixau tovar de nou i enfornau, tenint en compte que les ensaïmades petites necessitaran menys temps de forn.